Powered By Blogger

понедельник, ноября 7

Бібліографи допомагають талановитим!

Бібліографи ХОУНБ ім. О. Гончара дуже люблять талановитих і старанних, і з задоволенням допомагають таким. Тому коли до нас звернулися учні Херсонської ЗОШ № 2 разом зі своїм керівником з проханням допомогти їм підготуватися до краєзнавчого конкурсу «Козацькими стежинами», ми з задоволенням відгукнулись. Допомогли віднайти необхідну літературу для підготовки до вікторини. Надали консультації щодо правил відбору матеріалу, навчили правильно оформляти посилання: з якої книги взято матеріал. І така співпраця дала свої результати. У районному етапі ЗОШ № 2 вийшла у фінал. А тому наша співпраця продовжилась, адже треба було готуватись до Фінального міського етапу. Учні під керівництвом свого керівника зібрали рецепти козацької кухні та медицини. А бібліографи допомогли їх систематизувати та укласти збірку «Здоровенькі були! Рецепти козацької медицини та козацької кухні», які потім в одному з конкурсів були подаровані членам журі. Ось, до речі, деякі з рецептів:

Соломаха
Взяти гречане борошно. Пропорції тут значення не мають. Головне перетворити це борошно на рідке тісто, потім влити у підсолений окріп і заварювати. Коли страва буде готова, додати олію або смалець, можна затерти часником.
Тетеря
Взяти пшоно, заправити рідким житнім тістом. Затовкти салом із цибулею й часником.

 «Гетьманська каша»
Знадобиться чверть літра затертої яйцем пшоняної каші, яку треба підсмажити на маслі, а потім додати чверть літра сметани. Далі довести до кипіння, дати охолонути. Додати дві чарки рому, цукру, покласти масу до посудини, добре змащеної маслом, і посипаної тертою булкою, залити склянкою сметани і варити на маленькому вогні.

Мамалига
Беремо кукурудзяне борошно в кількості, пропорційній із водою. Залишаємо пропарюватися на маленькому вогні. Потім розтираємо крупинки до однорідної маси без грудочок. Мамалигу можна заправити олією, салом, молоком, розтертим часником.

Козацькі зрази
Січену телятину або дрібно різану свинячу підчеревину замішати з підсмаженою цибулею, сіллю та спеціями, потім додати добре розтерту варену картоплю, яйце, вимішати до утворення однорідної маси, виробити невеличкі котлетки і смажити їх на олії чи смальці.
Журі прийняли ці рецепти із великим задоволенням!
А наші юні товариші посіли друге місце в конкурсі, показавши високий рівень знань і творчої майстерності, з чим ми їх вітаємо. І з гордістю можемо сказати, що в цьому є і наша заслуга! А також сподіваємось на подальшу співпрацю!


 


1 комментарий:

  1. А какие сувениры эти детки изготовили собственными ручками... Просто молодцы. Очень талантливые ребята. Особенно порадовали ученики школы №2. И учительница у них умничка. Чувствуется, что душу в детей вкладывает, несмотря на неприлично маленькую зарплату. Так держать!

    ОтветитьУдалить